element-mHär kommer vi att fylla på med bok- och filmtips både för dig som är ung och för dig som arbetar i skolan. Böckerna och filmerna kan med fördel användas i undervisningen. En del av filmtipsen är hämtade från Svenska Filminstitutet.

Tipsa oss också gärna om dina bästa bok- och filmtips med teman såsom på flykt, identitet, främlingsfientlighet och att vara ny.

Boktips

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri

Halim är född i Sverige av marockanska föräldrar. När hans mamma plötsligt dör vill pappan glömma det förflutna, flytta från förorten och bara prata svenska. Men Halim vill inte bli svensk utan inleder istället kampen för att rädda sin pappa från Integrationsplanen och svennefieringen. Ett öga rött vrider och vänder på problematiken kring etnicitet, rötter och språkets betydelse för att skapa sig en identitet.

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

Gestaltar livet i ett flyktingläger i Palestina och visar på varje människas behov av ett hemland, sammanhang och trygghet.

Om det var krig i Norden av Janne Teller

Föreställ dig att det är krig – inte i Irak eller i Afghanistan eller i något annat avlägset land – utan här, i Europa, i Sverige, hos oss. Om det var krig i Norden är ett tankeexperiment som inleds med orden ”Tänk om det blev krig i Norden. Vart skulle du ta vägen?”

Vår förbannade rätt av Maja Frankel

Reportagebok av Maja Frankel med bilder av Tora Mårtens om ungdomars rättigheter utifrån deras egna berättelser.

De förlorade barnen av Jens Mikkelsen och Katia Wagner

Reportagebok om försvunna ensamkommande flyktingbarn vars öden aldrig utretts och vars berättelser aldrig berättats.

Filmtips

Filmtips

Det nya landet

En femtonårig kille från Somalia möter en 40-årig iransk man på ett transitboende i södra Sverige. Med hotet om att bli avvisade hängandes över dem bestämmer de för att ta ödet i sina egna händer och åker på en resa genom sommarsverige.

Crash

Amerikansk dramafilm om rasism, fördomar och sociala spänningar mellan olika minoritetsgrupper en kall vinterdag i Los Angeles.

Elixir (kortfilm)

Marco, Abbe, Choy och Jeffrey är invandrare. En dag, efter att ha druckit en mystisk dryck, ett elixir, förvandlas de till präktiga svenska svennar med blont hår. De slutar bråka, blir duktiga i skolan. Men samtidigt brakar hela samhället ihop eftersom Sveriges alla invandrare tar sig en slurk av samma elixir och blir fina svennar och slutar städa, baka pizzor, köra nattaxi. En lika ironisk som vass politisk kommentar till ett Sverige av i dag.

Ensamkommande flyktingbarn

Se UR:s prisbelönta dokumentärserie i fyra delar om Aster, Reza, Ali, Hanna, Amin och Mortaza här!

Freedom Writers

Amerikansk film om lärarinnan Erin Gruwell i en gripande berättelse om storstadsungdomar med tuff attityd som vant sig vid våld och skottlossning, men som genom ett dagboksprojekt finner mening med tillvaron.

Förortsungar

Berättelsen om Amina som för tre år sedan kom till Sverige tillsammans med sin morfar. Amina har ännu inte fått uppehållstillstånd och när hennes morfar plötsligt dör ställs allt på sin spets. Hon är tillfälligt gömd hos den piercade och tatuerade hårdrockaren Johan som bor i en förort. I samma trappuppgång bor Mirre som tillsammans med Amina börjar kämpa för att Amina ska få stanna i Sverige.

Hoppet

Hoppet är en film som genom två flyktingpojkars ögon visar att det går att hålla sin dröm levande. En film om kärleken till familjen och att möta en ny kultur. Fokus riktas mot barns utsatthet och det ansvar som välmående samhällen som Sverige måste ta för barn på flykt, i kraft av internationella överenskommelser men också av moraliska och solidariska skäl

Persepolis

Något så ovanligt som en animerad film för ungdomar, en film som berättar en lika medryckande humoristisk som rörande berättelse om hur åttaåriga Marjane från Teheran i Iran växer upp under shahens och sedermera mullornas förtryck. Sen flyttar hon som tonåring till väst och upplever en ny frihet – men hur fri är hon? En film om att växa upp, om hur livet och friheten värderas och därtill en initierad inblick i ett aktuellt land i Mellanöstern.

Zozo

Zozo skildrar en tioårig pojkes yttre och inre resa. Från inbördeskrigets Beirut, där han mister hela sin familj, till Sverige  som inte det paradis Zozo drömt om, trots vacker natur och fredliga gator. Zozo gör oss påminda om att det bakom flyktingstatistiken döljer sig dramatiska personliga öden, upplevelser vi inte kan föreställa oss. Men också att världen ur ett barns perspektiv kan se annorlunda ut.

Print Friendly, PDF & Email