20130516_2079

”Jag gillar Kafka och Ingmar Bergman”

Genom en gemensam vän träffar jag Javid, en 17-årig kille som kom ensam till Sverige från Afghanistan för bara ett halvår sedan.  Vi träffas hemma hos mig för en lunch och trots att det är första gången vi möts flyter samtalen lätt. Javid är pratsam och utbrister:

–  Vad roligt att vara här!

Vi pratar lite om Sverige och Javid berättar att han redan gillar sitt nya land och människorna här.  På väldigt bra svenska hävdar han att svenska är svårt.

–  Jag tycker att det är så svårt med en och ett, blandar hela tiden ihop det, säger han.

Jag skrattar lite och lugnar med att berätta att det finns människor som har bott i Sverige hela sina liv och som inte kan skilja på en och ett. Ingen stor grej. Och så berättar jag att det tog mig sex års spanskastudier för att ens våga ha en konversation på spanska. Javid skrattar också.

Så berättar Javid att han älskar att läsa och att han ganska nyss har lärt sig. Fram tills för fyra år sedan var han analfabet och arbetade 10 timmar om dagen som skräddare i Iran. En av hans kunder förstod att Javid varken kunde läsa eller skriva och erbjöd honom lektioner under jobbpauserna. Javid fick böcker att läsa och han lärde sig snabbt.

–  Jag gillar Kafka, säger Javid och strålar med ögonen. Och så gillar jag Ingmar Bergman.

Jag får skämmas över att inte kunna hänga med i samtalet om Ingmar Bergman och måste erkänna att jag aldrig sett eller läst något av Bergman. Javid berättar med inlevelse om ”Det sjunde inseglet” och fyller i mina kunskapsluckor.

Vi tar en promenad och när vi går förbi musikskolan frågar Javid om han möjligen skulle kunna få lära sig att spela gitarr där.

–  Jag gillar Yngve Malmsteen, skulle vilja spela elgitarr som han, säger han glatt.

Snart börjar Javid gymnasiet. Han hoppas kunna gå estet och utveckla sitt intresse för konst och musik. Samtidigt säger han att han vill bli ännu bättre på svenska och lära sig mer om den svenska kulturen.

– Sverige är ett bra land. Jag är glad att jag fick komma hit, säger han och ögonen gnistrar igen.

Print Friendly, PDF & Email