SONY DSC

”Det blir så tydligt hur blind man är för sina egna förutfattade meningar.”

När Miriam Nygren tillbringade ett halvår i Etiopien slogs hon av hur nyfikna och välkomnande människor var mot henne som utlänning. Tillbaka i Göteborg ville hon få en chans att ge tillbaka av det varma välkomnandet och valde därför att engagera sig i Göteborg stads projekt Flyktingguide Göteborg. Genom projektet har hon hittat en ny vän – Fatha från Eritrea.


Berätta vad projektet går ut på!

Idén är enkel; man paras ihop med någon som nyligen kommit till Sverige och så hittar man på saker tillsammans, någon gång i veckan eller kanske varannan. Då och då ordnas gruppaktiviteter som man kan delta i om man vill träffa andra inom projektet, helt enkelt för att ge nya svenskar en chans att lära känna infödda, och tvärtom!

Vad har du lärt dig genom det här projektet?
Mycket! Det är kul att höra om Sverige från ett utifrånperspektiv och att få skratta åt saker som man inte har tänkt på är konstiga. Man får insikt i saker man inte visste om sitt land. Jag har fascinerats och upprörts av alla historier om hur krånglig byråkratin är här, särskilt för de som vill jobba med något som de faktiskt är utbildade till i sitt hemland. Sjukt! Sen är det alltid utvecklande och lärorikt att umgås med människor med annan bakgrund, det blir så tydligt hur blind man är för sina egna förutfattade meningar och vilka saker man tar för givet.

Vill du göra som Miriam och också engagera dig i flyktinguide Göteborg kan du anmäla dig på Göteborgs stads hemsida. Flyktingguideverksamhet finns också i bland annat Stockholm och Katrineholm.
Print Friendly, PDF & Email