_DSC5664

”Jag vill skapa samhörighet genom dansen”

Nikita Kharel går sista året på Fryshuset gymnasiums samhällslinje med dansinriktning. När det var dags för projektarbete ville hon kombinera sitt dansintresse med att göra något positivt för andra. Nu leder hon en dansgrupp för asylsökande ungdomar en gång i veckan.

Hur fick du idén till ditt projektarbete?

– Idén slog mig när jag i somras jobbade som dansledare för asylsökande ungdomar ifrån Blackebergs Gymnasium. Jag fick ett flertal förfrågningar om det fanns några danskurser i hiphop/street som inte är så dyra. Mitt svar blev nej eftersom de flesta danskurser i Stockholm kostar en hel del. Det var då jag fick idén att ge asylsökande och ensamkommande en möjlighet att utveckla sitt intresse, i det här fallet dans, utan att behöva betala för det.

Vad vill du uppnå med projektet?

– Tanken med projektet är att skapa samhörighet med gruppen och på något sätt vägleda dem in till samhället genom att de får något som de kan använda sig av i framtiden. Jag tror det är viktigt att alla får en möjlighet att kunna ta del av någon slags aktivitet på sin fritid för att känna sig delaktig i samhället och för att upptäcka vem man själv är och vad man vill hålla på med i framtiden.

Vad har du för råd att ge någon som också vill engagera sig för att människor ska känna sig inkluderade i samhället?

– Utgå ifrån något som du själv har stort intresse för och som står dig väldigt nära, då kommer du lättare kunna nå ut till människor och sprida energi till dem. Det är också viktigt att vara anpassningsbar och låta alla få vara med och bestämma i ditt projekt, det gör att de känner sig mer delaktiga och blir då förmodligen mer engagerade, vilket gynnar alla.

Print Friendly, PDF & Email