jonas lal

”Jag vill hjälpa människor att se verkligheten som den är”

Under det senaste halvåret har Jonas Lal besökt Pakistan, Italien och Grekland med målet att skildra flyktingars situation. Han kom själv som flykting till Sverige för fyra år sedan. Med dokumentärfilmen som redskap vill han få människor att förstå den fruktansvärda verklighet som många flyktingar lever i.

Det var på ett filmläger på Tjörn som Jonas träffade Simon Gunnarsson, filmpedagog på Tjörns kommun. Jonas visade Simon sin första dokumentärfilm – en kortfilm om en 17-årig pojke som kommer till Sverige från Afghanistan och får avslag på sin asylansökan tre gånger – och Simon såg direkt att Jonas hade talang. De inledde ett samarbete och började spåna idéer inför Jonas nästa film.

–  Jag ville göra en film som visar varför människor flyr och hur fruktansvärd deras resa kan vara. Jag vill att människor ska förstå att ingen flyr för att de vill det. De har helt enkelt inget annat val.

Namnet på Jonas nya film är ”Den röda vägen”, vilket syftar på den blodiga resa som många flyktingar tvingas göra. Jonas berättar att många som flyr kommer aldrig fram utan dör på vägen. Svårigheterna slutar inte heller för att resan är över. I det nya landet väntar prövningar, osäkerhet och i vissa fall hemlöshet. När jag pratar med Jonas har han precis kommit hem från Italien där han har intervjuat flyktingar. Han är fortfarande skakad efter upplevelsen.

– Varje gång jag kommer hem från mina resor känner jag mig deprimerad i en månad. Det är hemskt att träffa människor som har flytt och som nu tvingas leva som hemlösa i Grekland eller Italien. De får inget stöd alls, blir slagna av polisen och sover i parker. De har inte råd att köpa mat utan får mat av kyrkan.

När Jonas jämför sina egna upplevelser av flykt och att komma till ett nytt land med berättelserna som flyktingar i Italien och Grekland berättar framstår Sverige som ett paradis. Men trots detta finns det problem även i Sverige.

– I Sverige är det svårt att komma in i samhället. Svenskar är generellt inte så öppna och många är rädda för att ta kontakt med invandrare, säger Jonas.

Jonas hoppas kunna bidra till att fler svenskar får förståelse för flyktingars bakgrund och därigenom våga ta kontakt med de som är nya i landet. För tillfället läser Jonas på komvux, men ambitionen är att kunna läsa internationell ekonomi på universitetet och att fortsätta hålla på med film.

– Min dröm är att kunna jobba som filmproducent. Jag vill hjälpa människor att få se verkligheten som den verkligen är.

Print Friendly, PDF & Email