Ladda ner lärarhandledningen som högupplöst PDF
Ladda ner lärarhandledningen som lågupplöst PDF
Här kan du ladda ner en lärarhandledning till seriealbumet Vi ska ses igen, Sanam och till filmen Krigsduvor. I lärarhandledningen finns även underlag för att jobba mer djupgående med klassen gällande frågor om fördomar, identitet och att vara ny.
Lärarhandledningen utgår från det centrala innehållet från Lgr 11 i SO-ämnena, moderna språk och bild. Genom övningarna får eleverna på nya och kreativa sätt öva och utveckla förmågor såsom att analysera orsaker och konsekvenser, reflektera över olika perspektiv, diskutera olika åsikter och lösningar, hitta samband och arbeta källkritiskt.
Hur kan jag använda materialet?
Vilka står bakom materialet?
Lärarhandledningen är framtagen av metodutvecklare på Friends i dialog med representanter från Forum för levande historia, Stiftelsen Expo, psykolog Liria Ortis och UNHCR. Materialet har under processen utvecklats i samråd med en referensgrupp av lärare och rektorer samt utbildare på Friends. Även en referensgrupp bestående av elever från årskurs 8 från olika skolor har varit med i processen. Materialet har kvalitetsgranskats av Friends och UNHCR:s kvalitetsansvariga.
Vad vinner vi på att jobba med detta?
Friends har sedan 1997 jobbat aktivt med trygghetsfrågor på skolor runtom i Sverige. Att arbeta med attityder och värderingar är ett viktigt steg i att minska intolerans och utanförskap, något som bland annat Forum för levande historia har visat genom sina attitydundersökningar.
Forum för levande historia arbetar med att motverka intolerans i samhället inom spänningsfältet dåtid – nutid. Ett led i detta arbete är att återkommande kartlägga hur väl demokratiska värden är förankrade i samhället och samtidigt hålla uppsikt över intoleranta tendenser. Studien är baserad på enkätsvar från 4 674 gymnasieelever i årskurserna 1 och 3 som genomfördes av SCB under höstterminen 2009 på 154 gymnasieskolor.
En sammanfattande analys av attitydundersökningen visar att otrygghet och intolerans mot olika grupper i samhället har ett samband. Genom att arbeta med trygghetsfrågor på skolan och skapa en lugn och trygg arbetsmiljö där lärarna uppmuntrar till kritiskt tänkande och där eleverna får läsa och diskutera rasism, olika kulturer etc. är andelen elever med negativ inställning till invandrare, muslimer, romer, judar och homosexuella färre. På skolor där eleverna uppger att det förekommer verbala kränkningar och mobbning är det en högre andel elever med negativa attityder mot invandrare, romer, muslimer, judar och homosexuella.
Det finns alltså ett samband mellan upplevd trygghet på skolan och elevers attityder gällande olika religiösa och etniska grupper. Liksom det finns samband mellan hur mycket kunskap eleverna får och där de uppmuntras att tänka kritiskt kopplat till mer positiva attityder. Ju mer kunskap elever hade om rasism, förintelsen etc. desto mer positiva attityder hade de till muslimer, invandrare, judar och homosexuella.
Studien visar även på ett samband mellan de elever som värderade mänskliga rättigheter högt och positiva attityder till invandrare och homosexuella. Det finns även ett tydligt samband mellan huruvida elever har vänner från andra kulturer och etniciteter än de själva och positiva attityder mot personer med dessa bakgrunder. Elever med svensk bakgrund som har vänner med annan etnisk bakgrund än svensk uppvisade oftare en mer positiv inställning till invandrare och muslimer än de elever som saknade vänner med annan etnisk bakgrund än svensk.
Läs mer om kampanjens innehåll här