Min ryggsäck var Hej Sveriges kreativa tävling i samarbete med Bonnier Carlsen,
ett avrygga (2) Sveriges ledande barnboksförlag.  Sista dagen att skicka in sitt bidrag till tävlingen har tyvärr passerat. Däremot hoppas vi att du fortfarande vill använda övningen nedan för att öva på att skriva fritt och att sätta dig in i någon annans situation eller dela med dig av dina egna erfarenheter!

Vi är väldigt glada över de ca 300 bidrag som vi fick in till tävlingen. Alla var fantastiskt fina och juryn valde ut 20 st bidrag för publicering. Stort tack till alla som deltog!

Den 16 juni 2014 hade vi en bokrelease på Bonnier Carlsens kontor i Stockholm för den nytryckta boken som kom att kallas Min Ryggsäck. Här är några av de duktiga författarna som fanns på plats för att signera sin nyutgivna bok!

20140616_185018

De utvalda bidragen har skrivits av

Tyra Södergren

Emmy Olsson

Yllka Rama

Shookrullah Afg

Khadro Hassan

Nora Glans

Karin Ihse

Elsa Hesslow

Annie Fahlander

Klara Bosrup

Samuel Ericsson Lidbrink

Nicole Larsson

Malvina Lundborg

Karin Melanoz

Sara Ferndahl

Alexandra Vigild-Nilsson och Anna Persson

Emma Wikforss

Lina Präss

Filip Jergle Almquist och Manne Rosén

Sara Davidsson Bencker

Eslam Matroud

Alexander Jakobsson, Joel Baumann, Hannes Ricci

Gustav Arvidsson

Vår jury bestod av förläggare från förlagen Kartago och Bonnier Carlsen, författaren och läsambassadören Johan Unenge och författaren Oskar Ekman. 

Beställ Min Ryggsäck

 Klicka på respektive bokhandel för att beställa ett eget exemplar av Min Ryggäsck hos Bokus eller Adlibris 

Din ryggsäck

Det är krig i Sverige och ingenting är sig likt. Först försvinner din pappa spårlöst och sedan flera av dina vänner. Alla är rädda, man vågar inte lita på någon. Du måste fly för att inte själv gå under. Du kan bara ta med dig en ryggsäck med det allra viktigaste.

-Vad tar du med dig i din ryggsäck?

-Vad är viktigt?

-Vad vill du minnas?

-Vad vill du ha kvar?

MaansJohan_cUlrica_Swenger_10
Johan Unenge – läsambassadör och jurymedlem
En av jurymedlemmarna i vår kreativa tävling är Johan Unenge, illustratör och författare till nästan 100 barnböcker och seriealbum, däribland Eva & Adam, Livet enligt Rosa och Gyllene Knorren. Johan jobbar också som manusförfattare till flera långfilmer och tv-produktioner. 2011 utsågs han till Sveriges första Läsambassadör och reser nu runt i skolor och föreläser om läsningens förtjänster och glädje. Johan har fått Unghunden-priset för sina serier, Augustnominerad för ”Vi som ser på” och har tagit emot Kristallen för bästa tv-serie.

Här ovan kan du se Johans inspelade berättarskola som ni kan använda som inspiration både till dig som vill tävla och för dig som är bild- eller svensklärare.

Använd den kreativa tävlingen i din undervisning

Syftet med den kreativa tävlingen är att främja ungdomars fantasi, empati och förmåga att uttrycka sig. För att bli lyssnad till behöver man kunna berätta. Och för att få ungdomar att berätta behöver vuxna ställa frågor och hjälpa till med verktygen. Ibland kan det vara livsavgörande att kunna berätta sin historia och ibland kan det bara vara roligt. I samarbete med Bonnier Carlsen vill vi få fler unga att göra sin röst hörd. Som lärare hoppas vi att du vill använda övningen som en del i din undervisning. I lärarhandledningen till kampanjens seriealbum och film finns instruktioner för hur du kan använda tävlingen i din undervisning.

Läs mer om Bonnierförlagens CSR-arbete

Vi ger berättelser liv. Vårt sociala ansvar!

Bonnierförlagen vill vara en aktiv del av samhället och ta vårt ansvar för en hållbar utveckling. För oss är det särskilt viktigt att genom olika former av insatser främja glädjen och viljan att läsa och berätta hos alla människor, men kanske framförallt hos barn och unga. Något som inte bara berikar språket och ökar läsförståelsen utan också är en förutsättning för att genomgå och tillgodose sig en högre utbildning. Att läsa ger oss människor kunskap, inlevelseförmåga och empati som på många sätt är en förutsättning för att genom livet hantera olika situationer, såväl glada som tråkiga. Genom att vi inom Bonnierförlagen tar ansvar och sprider vår kunskap hoppas vi kunna bidra till ökad delaktighet och engagemang, integration och demokrati i samhället. Vi är glada och stolta över att få vara med och stödja Friends och UNHCRS viktiga projekt Hej Sverige.

Print Friendly, PDF & Email