Seriealbumet Vi ska ses igen, Sanam gestaltar och dramatiserar den långa och farliga flykten som en 14-årig pojke gör på egen hand från Afghanistan till Sverige.

Berättelsen är skriven av Oskar Ekman och tecknad av Peter Bergting. Författaren Oskar Ekman har gjort intervjuer med projektets referensgrupp av unga som har egna erfarenheter av att komma ensamma till Sverige. Berättelsen bygger på verkliga delar ur deras historier samt rapporten Voices of Afghan Children – intervjuer som UNHCR har gjort med 42 ungdomar som ensamma flytt från Afghanistan till Sverige.

oskarekmanOskar Ekman (född 1975) är journalist och författare och arbetade under många år som redaktionschef på tidningen Kamratposten. Sedan ett par år tillbaka är han frilans med fokus på kultur och samhälle. Oskar skriver bland annat manus till den populära ungdomsserien ”Bleckmossen”. Han gör även författarbesök och mediaworkshops på skolor runt om i landet.

”Är den här serien sann? Nej, inte så att huvudpersonen Hamid finns i verkligheten. Däremot finns det många som varit med om liknande, och långt värre, saker under sin flykt. Jag har ansträngt mig för att alla detaljer ska vara korrekta: fakta, platser, flyktvägar och så vidare. Flera unga människor som själva flytt har läst manuset och sagt att de tycker berättelsen stämmer precis. Som författare gör det mig glad, som människa så oerhört sorgsen.”

Läs seriealbumet:

Print Friendly, PDF & Email