Hej Sverige är ett utbildningsprojekt framtaget av Stiftelsen Friends och UNHCR som vill förändra negativa attityder om barn och unga som söker asyl i Sverige. Genom berättelser vill Hej Sverige öka kunskapen om varför barn och unga flyr, hur en flykt kan se ut och därmed motverka fördomar och främlingsfientlighet. Hej Sverige vill genom berättelser stötta skolans demokratiuppdrag och främja integration. Materialet bearbetar existentiella frågor om att vara ny i en grupp, att ha olika bakgrund och erfarenhet, samt hur en grupp kan ta emot nya elever. Materialet tar också upp barns rätt till en trygg skolgång och asylrätt.

Projektet påbörjades 2012 och avslutades våren 2015. Projektet besökte bland annat under den perioden 150 skolor med teaterföreställningen Personnummer XXXX och mötte 15 000 elever, samt distribuerade 95 000 seriealbum.

Seriealbum
Vi ska ses igen, Sanam gestaltar den långa och farliga flykten som en 14-årig pojke gör på egen hand från Afghanistan till Sverige.

Film
I filmen Krigsduvor får vi följa en flickas separation från sin mamma samtidigt som hon ska starta ett nytt liv på egen hand i Sverige.

Lärarhandledning
För att tydligt koppla kampanjens material till skolans läroplansmål och anpassa den till skolans behov har vi arbetat nära en referensgrupp av lärare och rektorer i framtagandet av en lärarhandledning och övningsmaterial. Använder du kampanjens material arbetar du med Lgr 11 och hela skolans demokratiuppdrag. Materialet lämpar sig även utmärkt att använda i sin undervisning för gymnasiet.

Print Friendly, PDF & Email