Hej Sverige är ett utbildningsprojekt framtaget av Stiftelsen Friends och UNHCR som vill förändra negativa attityder, öka förståelsen för olikheter och motverka fördomar och utanförskap. Projektet avslutades tidigare i år, men nu samlar Friends in pengar för att ge samtliga högstadieskolor i Sverige möjlighet att ta del av utbildningsmaterialet.

Under 2013-2014 har över 1/3 del av Sveriges alla högstadieskolor beställt seriealbumet, lärarhandledningen och fått tillgång till filmen Krigsduvor. Projektet har under denna period besökt ca 150 skolor med teaterföreställningen Personnummer XXXX och mött över 15 000 elever och lärare.

Kampanjmaterialet väcker existentiella frågor om att vara ny i en grupp, att känna sig annorlunda och rätten till social tillhörighet. Seriealbummet ”Vi ska ses igen, Sanam” gestaltar den långa och farliga flykten som en 14-årig pojke gör på egen hand från Afghanistan hela vägen till Sverige. I filmen Krigsduvor får vi följa en flickas separation från sin mamma och minnena som spelas upp för hennes inre samtidigt som hon ska starta ett nytt liv på egen hand i Sverige.

Lärarhandledning och kreativ tävling

För att tydligt koppla kampanjens material till skolans läroplansmål och anpassa den till skolans behov har vi arbetat nära en referensgrupp av lärare och rektorer i framtagandet av en lärarhandledning och övningsmaterial. Använder du kampanjens material arbetar du med Lgr 11 och hela skolans demokratiuppdrag. Materialet lämpar sig även utmärkt att använda i sin undervisning för gymnasiet.

Under 2014-2015 har Hej Sverige arrangerat och bjudit in till ett antal seminarium/workshops för lärare gällande att förebygga och bemöta rasism i skolan.

Kampanjen innehåller även en kreativ tävling där elever har deltagit genom att skicka in sin egen berättelse. Vinnarbidragen har förlaget Bonnier Carlsen sammanställt till en bok, Min Ryggsäck, som finns att beställa på adlibris.com och bokus.com.

Läs olika frågor och svar om kampanjen
Print Friendly